2019. május 15.

Atkanaptár – május

Ön is szeretné megelőzni az atkák betelepülését a méhek közé? Esetleg már meg is történt a baj? Segítek megszabdulni tőlük. Figyelje tudástárunkat, legyen naprakész méhei egészségének érdekében! Legyen Ön is modernméhész!

Segítségemmel Ön is naprakész lehet, hogy mikor milyen beavatkozás szükséges, hogy méheink a lehető legjobb minőségű mézet termeljék számunkra.

Május 4. hetétől kötelező elkezdeni az atkairtást.
Javasolni tudom a következőt, én is így csinálom: kezelés kezdetekor megjelölök egy petés keretet, s a kezelést addig folytatom, míg ebből a keretből ki nem kelnek a méhek, és újra petés lesz a megjelölt keret.

Oxálsav szublimálás a Mite-Gun2 szublimálóval

Én 6. éve csak szublimált oxálsavat használok a Mite-Gun2 nevezetű szublimálóval atka irtására.
Május 4. hetétől (akác virágzás vége) 3 héten át heti egy alkalommal (pl.: minden hétfőn) a következőképpen használom:

Hajnalban végzem a kezelést a hőmérséklet táblázat szerint a külső hőmérsékletet figyelembe vételével beállítom a gép hőfokát.

Miért hajnalban?
Nem csak azért, hogy időben végezzek és aznap még más teendőket is végre tudjak hajtani. Több évi megfigyelés után derült ki számomra, hogy kezelések után a méhek szomjasak lesznek. Ha akkor kezelem a méheket, mikor már nem tudnak kijönni vízért előfordulhat, hogy le fogják szívni a fiasítást azért, hogy folyadékhoz jussanak.
Innen ered az a tévhit, amit már nem egy méhésztől hallottam, hogy a szublimált oxálsav elpusztítja a nyitott fiasítást. Ez nem igaz! Amit javasolni tudok, ha teheti, este ne szublimáljon.

3-as ventilátor fokozatra, maximum légkeverésen használom ebben az időszakban a gépet, mert már nagyon népes a kaptár. Az oxálsav tartályt megtöltve kb. 30-40 méhcsalád lekezelésére elegendő egy feltöltés, ez teszi lehetővé a gyors munkavégzést. 10 NB lépes fészekre, 0.072 m³ űrtartalmú kaptárra 15 másodperc befújást kell alkalmazni.
Értelemszerűen, ha kisebb a család kevesebb, ha nagyobb a család, több másodpercig használom a kaptárnál a befújást. Én fél NB kaptárakkal méhészkedem, így egy kaptárnak, ami ilyenkor 3 fiókból áll kb. 25 másodperc fújást adok.

Miért kb.?
Én a gyakorlatból adódóan már nem számolok csak azt figyelem, hogy ha úgymond orrán – száján jön ki a kaptárból a beszublimált oxálsav, akkor telítődött a kaptár és biztos lehetek benne, hogy eredményes lesz a kezelés. A hatékonyságot a Mite-Gun2 szublimáló esetén a túlnyomás előidézésével érjük el.

Oxálsav kezelés

Jelmagyarázat alább látható

május 4. hetejúnius 1. hetejúnius 2. hete

Amitráz szublimálás a Mite-Gun2 szublimálóval

Vivőanyag nélkül kijuttatható az elpárologtatásra szánt szer a készülékkel. A mennyiséget illetően minden esetben az adott engedélyezett szer használati utasítása szerint kell eljárni, pl. 12%-os amitráz készítménynél 6 csepp/kaptár. Minimum 10 másodpercnyi befújást kell alkalmazni, hogy minél hatékonyabban bekeveredjen a szer a léputcák közé. A párologtatási hőmérséklet az adott készítmény használati utasítása szerint, pl.: Varidol 250 C°. Minden amitráz tartalmú készítményt 3 naponta 3 héten keresztül 6 alkalommal kell használni az eredményes kezelés érdekében.

Amitráz kezelés

Jelmagyarázat alább látható

május 4. hetejúnius 1. hetejúnius 2. hete

Mindenképpen vegye figyelembe az adott szer előírt élelmezésügyi várakozási idejét!

Fontos visszajelzés az amitrázt használó méhészektől!

Amitrázt tartalmazó atkairtó készítmények használatakor figyelembe kell venni a külső környezetből méheket terhelő mérgezéséket. A szerek együtt hatása komoly méhveszteségeket okozhatnak.

Ne feledje! Minden hónap utolsó hetében jelentkezünk a következő havi aktuális teendőkkel.

Jelmagyarázat

Oxálsav kezelés
Amitráz kezelés
Készülék 3-as fokozatban, maximum légkeverés, 15 másodperc
Felkelő Nap
Lenyugvó Nap
Nyitott fias
Kelő fias
Időszakot átfogó kezelés

Kapcsolódó termékek

Mite-Gun2

Mite-Gun2 – csak oxálsav párologtatóval

Kérdése van?

Amennyiben nem kapott választ tudástárunkból, vagy további kérdése merült fel, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Köszönjük, megkaptuk üzenetét! Hamarosan válaszolni fogunk.
Valami nincs rendben! Kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött!
logo
A szabadalmi oldalom alatt álló Zümiszürcsi ® termékeinket kizárólagosan itt vásárolhatja meg nálunk.
Minden jog fenntartva ©2019 ModernMéhész.hu
A weboldalt készítette: WebsiteMasters