2019. szeptember 6.

Atkanaptár – szeptember

A méhcsaládokat egész évben védenünk kell az atkák káros hatásaitól. Tegyen Ön is méhei egészségéért! Olvassa el szeptemberi atkanaptárunk, és legyen naprakész! Legyen Ön is modernméhész!

Segítségemmel Ön is naprakész lehet, hogy mikor milyen beavatkozás szükséges, hogy méheink a lehető legjobb minőségű mézet termeljék számunkra.

Szeptemberi kezelések. Szeptember 2. és 3. hetében kezelek oxálsav szublimálással atka ellen. Figyelembe véve a nyitott- fedett fias állapotot. (Más szert és módszert ebben a hónapban sem használok, ugyan úgy mint egész évben eddig sem.) Ebben az időszakban már nem sok atkával kell megbirkózni, ha eddig az év folyamán jól és eredményesen lett irtva az atka.

Fontos! Szeptemberben már telelő méhek vannak a kaptárban. Az ekkor kikelt méheknek 240 napot kell megéljenek, az pedig jövő év meggyvirágzás kb. április 10. Ilyen hosszú időt csak egészséges, mérgekkel nem terhelt méhek tudnak megélni. Ezek a szeptemberben kikelt méhek fognak jövő tavasszal dajka méhek lenni. Ezért nagyon nem mindegy, hogy ebben az időszakban milyen és mennyi a méhek számára idegen anyag amit a méhész a kaptárba juttat!

A méhcsaládok erre az időszakra max. 10 NB lépre korlátozódnak.

A kezeléseket a külső hőmérséklettől függően 10°C felett most már nem hajnalban hanem napközben kell végezni. Ilyenkor már határozottan látszik a családoknál a fedett és nyitott fias állapot. Ehhez viszonyítva kell elkezdeni ebben a hónapban is az atkairtást. Ha még több a fedett fiasítás a kaptárban mint a nyitott, magyarul még nem keltek ki a méhek akkor meg kell várni, hogy kikeljenek és akkor kell szublimálni és a kikelt méheken levő atkákat így letudjuk “szedni”. Ez lehet az egyik méhészetben szeptember 1. hetén fog megtörténni a másikban méhészetben pedig a 3. héten. Az enyémben látom, hogy a 2. héten fog megtörténni, így még a következő 3. héten is kezelni fogok egyszer és így 14 napig fog a szublimált oxálsav a kaptárban “dolgozni”.

Család erősségtől függően 2-es nagyon erős családoknál 3 ventilátor fokozaton kell használni a gépet. A hőmérsékletet a hőmérséklet táblázatban megadottak alapján ajánlott beállítani. A hőmérséklet táblázattól abban az esetben el lehet térni, ha nem látjuk elég nagynak a készülékből kiáramló “ködöt”. Nyugodtan lehet kísérletezni +10°C vagy -10°C fokokat a megfelelő “köd” eléréséhez.

Oxálsav szublimálás a Mite-Gun2 szublimálóval

Én 6. éve csak szublimált oxálsavat használok a Mite-Gun2 nevezetű szublimálóval atka irtására.
Szeptember 2. hetétől két héten át heti egy alkalommal (pl.: minden hétfőn) a következőképpen használom:

Oxálsav kezelés

Jelmagyarázat alább látható

szeptember 2. hete szeptember 3. hete

Amitráz szublimálás…

Szeptemberben és az év elkövetkezendő hónapjaiban a fent leírtak miatt nem ajánlom az amitrázzal való kezelést. Mint írtam 240 napig kell a méheket megtartani jó erőben, egészségben. Minden egyes amitráz kezelés a méhek életét rövidíti!

Sőt! Jó ha ezzel a ténnyel is tisztában van a méhész: Ilyenkor már a nagyadagú sűrű cukorsziruppal történő etetés is megterheli az áttelelésre készülő méhállományt természet ellenes.

Mindenképpen vegye figyelembe az adott szer előírt élelmezésügyi várakozási idejét!

Ne feledje! Minden hónap utolsó hetében jelentkezünk a következő havi aktuális teendőkkel.

Jelmagyarázat

Oxálsav kezelés
Felkelő Nap
Készülék 2-es fokozatban, alacsony légkeverés, 15 másodperc
Verőfényes napsütés
10°C min. kezelés

Kapcsolódó termékek

MiteGun2

Mite-Gun2 – csak oxálsav párologtatóval

Korábbi atkanaptáraink

Aktuális atkanaptár – július, augusztus

Aktuális atkanaptár – május

Kérdése van?

Amennyiben nem kapott választ tudástárunkból, vagy további kérdése merült fel, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Köszönjük, megkaptuk üzenetét! Hamarosan válaszolni fogunk.
Valami nincs rendben! Kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött!
logo
A szabadalmi oltalom alatt álló Zümiszürcsi® termékeinket kizárólagosan itt vásárolhatja meg nálunk.
Minden jog fenntartva. ©2021 ModernMéhész.hu
A weboldalt készítette: WebsiteMasters